Blog: Hoeveel kunt u als ZZP’er besparen op uw accountant?

Verrassend. De Rabobank brengt goed nieuws voor de ZZP’er en MKB’er. De bank is er ook achter dat ondernemers meer gaan en meer mogen eisen van hun accountant. In Cijfers en Trends* stelt de Rabobank dat accountants ‘meer info moeten leveren tegen gelijkblijvende of zelfs dalende prijzen. ‘

Prijsbewust

Als ZZP’er kunt u daarvan profiteren. ‘De ZZP’er en MKB’er is door de recessie prijsbewuster geworden en dit leidt tot aanzienlijke prijsdruk’, zo schrijft de Rabobank.

Decennialang hadden de accountantskantoren een alleenhegemonie, zoals Ajax dat in de jaren zeventig met Johan Cruijff en in de jaren negentig onder Louis van Gaal had.

In de voetballerij draaien kleinere clubs nu sportief en financieel beter dan Ajax, ook op accountants/boekhoudgebied is er een kentering gaande.

Jaarrekening

De boekhouder en de administratiekantoren leveren voor een ZZP’er nagenoeg dezelfde dienstverlening als de accountant, zeker nadat het opstellen van de jaarrekening voor veel bedrijven niet meer verplicht is…

In deze crisistijd kunt u twee dingen doen, meer en nog harder gaan werken of ook uw kosten tegen het licht houden. Elke accountant kan/moet u dat ook vertellen.

Dan komt echter – het in de branche vaak gebruikte – tegengestelde belang om de hoek kijken…

Zijn uw accountantskosten dusdanig hoog dan kunt u gaan shoppen en kijken of u elders geld kunt besparen.

Spiegel

Ik adviseer u niet om direct moet over te stappen van accountant naar boekhouder. Ik verzoek u wel te kijken of uw accountant bij u en uw bedrijf past.

Houdt hij u een spiegel voor? Stimuleert hij? Motiveert en coacht hij? Is uw accountant altijd bereikbaar? Of bent u een nummer? En ziet u alleen de rekeningen jaarlijks fors stijgen?

Strategisch partner

‘Klanten verwachten dat de accountant zich opstelt als strategisch partner’, zegt de Rabobank. ‘Een adviseur die ze persoonlijk informeert over belangrijke ontwikkelingen voor hun bedrijf. Want daardoor voelt de klant zich gesterkt bij het nemen van langetermijnbeslissingen. De klant verwacht dat de accountant naast hem gaat staan om hem te ontzorgen.’

Besparen

Mijn tip: Kijk in deze crisistijd eens goed naar uw kosten? Waar kunt u geld besparen? Wat betaalt u aan uw accountant/boekhouder? En met hoeveel procent is deze prijs de afgelopen vijf jaar gestegen? Is zijn dienstverlening verbeterd voor deze prijs? Wat verwacht u van een accountant? Wat is de prijs bij een andere accountant (cq. zzp-boekhouder/zzp-administratiekantoor).

Ik raad u NIET aan om direct over te stappen (accountanthoppen heeft weinig zin), ik adviseer dat u een accountant/boekhouder zoekt waar de prijs-kwaliteit-verhouding in balans is en die voor u en uw bedrijf door kennis, kunde én een persoonlijk contact een meerwaarde is.

Hieruit kunt als ZZP’er in deze crisistijd winst behalen.

• Dit stelt de bank in ‘Cijfers en Trends’ voor de branche van accountants, administratiekantoren en belastingconsulenten.

4 gedachten over “Blog: Hoeveel kunt u als ZZP’er besparen op uw accountant?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s