Rutte II straft ZZP’er en beloont ondernemer, maar vergeet hardwerkende ZZP’er

Nu de rookwolken zijn opgetrokken is mijn conclusie -van zzp-boekhouder– over het regeerakkoord van Rutte II dat deze VVD’er een onderscheid wil maken tussen de ZZP’er en de ondernemer.

Rutte II vergeet echter dat er ondernemende ZZP’ers zijn die tegen een uurtarief van 25 euro exclusief BTW werken!

Vriendelijke schilder
Legio ZZP’ers werken hard, maar verdienen relatief weinig. Deze ondernemers krijgen het moeilijker met de nieuwe plannen van Rutte II.

Urencriterium

De Staat en de Belastingdienst zaten al langer in hun maag met de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, en MKB-winstvrijstelling, die zijn gekoppeld aan het urencriterium.

Voldoe je aan de 1225 uur dan krijg je aftrekposten ter waarde van zo’n 11.000 euro als startende ZZP’er.

Laag uurloon

Er zijn legio goede en eerlijke ZZP’ers die een heel jaar hard ondernemen en hun passie uitoefenen (denk aan journalisten, stukadoors, schilders) maar die tegen een relatief laag uurloon werken, waardoor zij bij een beetje tegenslag

  • Ik noem de crisis,
  • Ik denk aan journalisten in loondienst die ‘echt’ moeten gaan werken waardoor er minder wordt uitbesteed aan freelancers
  • Of journalisten die in plaats van 0.50 eurocent per woord nu genoegen moeten nemen met 0.30 eurocent voor hetzelfde werk.
  • En denk eens aan elk particulier die in 2012 geen vermogen meer gaat betalen aan een schilder. Die schildert zijn huis niet- of doet het zelf.

Aftrekposten

Gevolg: Sommige ZZP’ers hebben –buiten hun schuld- minder omzet, krijgen nog wél de fiscale aftrekposten en de Staat pakt –in hun ogen- te weinig- Inkomstenbelasting.

Inkomstenbelasting

Dat Rutte II misbruik van de zelfstandigenaftrek wil aanpakken, daar is wat voor te zeggen, maar een hardwerkende ZZP’er die van zijn opdrachtgever (lees: het tijdschrift of de krant) wordt gekort ook nog eens van overheidswege straffen is dubbelop.

Dat journalisten en andere hardwerkende ZZP’ers met een winst van om en nabij de 30.000 euro daar de dupe van worden door vanaf 2015 veel meer Inkomstenbelasting te moeten betalen is –eufemistisch gezegd- ‘ongelukkig’.

ZZP-boekhouder gelooft meer in belonen dan in straffen.

Creativiteit

De maatregel zal ook de startende ZZP’er afremmen; creativiteit wordt geblokkeerd en komt niet tot ontwikkeling.

Dance Valley

Ook deejay’s en artiesten (drummers, gitaristen) vallen onder de groep ZZP’ers die niet de hoofdprijs verdienen.

Hoe zal Mark Rutte in 2015 op Dance Valley verschijnen als de deejay house-klanken door de luidsprekers laat schallen en na afloop even met de pet bij hem langs gaat om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s