Film Lion King als inspiratie voor zzp-leiderschap

ZZP-boekhouder is méér dan een zzp-administratiekantoor. Hij is ook filmliefhebber en gebruikt vaak de content van bioscoopfilms ter inspiratie voor leiderschap en persoonlijke ontwikkeling.

Zodat ook de ZZP’ er zich -door reflectie- nog beter naar zichzelf kan luisteren en/of gewoon geniet van een goede film…. In iedere ZZP’ er schuilt leiderschap….

De film en de musical The Lion King is voer voor psychologen.  ‘The circle of life’ vertelt het verhaal  van de reis van de held , de troonopvolger Simba, die een lange weg moet afleggen om zijn eigen identiteit volledig te ontwikkelen.

Geboorte

De zon staat strak aan de hemel als Simba  wordt geboren. Hij is een welp die geen gevaar ziet en allemaal leuke en spannende dingen wil ondernemen.

Natuurlijk gaat hij naar het door zijn vader verboden olifantenkerkhof, dat is spannend en hij wil een eigen identiteit ontwikkelen door niet te doen wat zijn vader zegt. De tocht naar het olifantenkerkhof is een fase in zijn leven die hij dient te doorlopen De eerste keer redt Mufasa hem van de hyena’s die hem en zijn beschermengel Zazu willen doden. Mufasa staat dan ook voor kracht, moed en wijsheid.

Opvoeding

Net als een kind/mens ondergaat Simba een lange weg langs hindernissen (zijn opvoeding en zijn verdedigingsmechanismen waar hij zich bewust van wordt) om uiteindelijk bij zijn ware ik te komen.

Hij heeft in de vorm van de neushoornvogel Zazu een superego dat hem dient te waarschuwen en te beschermen en hem normen oplegt.   Aan de ongestoorde jeugd van Simba komt wreed een einde als oom Scar zijn vader Mufasa laat doden door hyena’s en de macht grijpt.  Donkere wolken pakken zich samen, de zon verdwijnt als Scar in beeld is.

Scar staat voor de schaduw, hij is jaloers op Mufasa en wordt gedreven door wrok, hij staat voor de donkere kant van de psyche. Scar praat Simba een schuldcomplex aan ‘Hij heeft zijn vader vermoord’, waarop de jonge Simba de keuze heeft: vechten of vluchten.

Comfortzone

Simba vlucht het tropisch regenwoud in en kiest voor een onbezorgd leven en veiligheid. Hij hoeft de confrontatie met zichzelf niet aan te gaan en zijn verdedigingsmechanismen Timon en Pumbaa  helpen hem om vooral plezier te hebben.

Het lied Hakuna Matata (‘no worries’) onderstreept dat.  Doen waar je niet voor in de wieg bent gelegd, je eigen kwaliteiten niet ontplooien. Hij zit in een comfortzone en staat stil in zijn ontwikkeling.  Het land verkeert onder het regime van Scar in armoede die door de heerser en zijn hyena’s  de kop wordt ingedrukt.

Een crisis is zowel in de film als in een mensenleven goed om bij stil te staan en biedt een mogelijkheid tot verandering.

De weg terug

De verandering vindt plaats wanneer Simba zijn jeugdvriendin Nala, in het bos tegen het lijf loopt. Haar speelse karakter heeft plaatsgemaakt voor  schoonheid en lef. Zij zet Simba aan om terug te gaan. Simba twijfelt. Hij wordt over de streep getrokken door de baviaan Rafiki die hem laat zien dat Simba’s vader Mufasa in hem voortleeft.

Simba besluit de troon op te eisen, de schaduw te verdrijven en de koning van het dierenrijk te worden.  Hij kiest ervoor om datgene wat hij lang niet in zichzelf heeft toegestaan (in opstand komen en zijn plek opeisen) nu wel ten uitvoer te brengen.

Confrontatie

Simba moet zijn eigen volwassen bewustzijn ontwikkelen. Door een groeiend zelfvertrouwen en een confrontatie: je kan voor je verleden wegrennen of er van leren, kiest hij ervoor om terug te gaan.

NB: Hij doodt Scar net als in Shakespeare’s hamlet waar een koning (Hamlet senior) wordt vermoord door zijn broer Claudius. De zoon van de koning wreekt hier ook de dood van zijn vader.

Ook als ZZP’ er kan je een reis maken om op te staan. Hieronder een aantal vragen ter relectie.

Vragen: 

  • Wie is de Simba in jou?
  • Wie is de kleine leeuw in jou privé en als ZZP’ er? 
  • Wat ontwikkel je niet privé als ZZP’ er?
  • Wat moet er in jou als zelfstandige ontwaken?
  • Wat gebeurt er als je opstaat en je plaats in je relatie of in je werk opeist?
  • Wat gebeurt er als je de Simba mag zijn die je werkelijk bent?
  • Wat kan je gaan ontwikkelen door de persoon/zzp’ er te worden die je bent/wilt zijn?
  • Wat weerhoudt je daarvan?
  • Wat zijn je ontwikkelpunten?

Bekijk voor video’s over boekhouden onze films op You Tube

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s